Fredriksstad Schakselskap 100 år.
Ved Odd B. Johansen  21.januar 2003
Home FSS
Dagen 21.januar er en milepell for Fredrikstads sjakkmiljø.  Fredriksstad Schakselskap fyller i dag et hundre år!!
Allerede omkring 1900 var det en del interesse for sjakk i Fredrikstad.
Men først i 1903 ble det gjort forsøk på å danne en sjakklubb, eller selskap som det het den gang.
Intinativtakere  til dette var Hjalmar Johnsen, som sammen med  Finn Sørensen og Douglas Johanson sammen kalte til et møte.
Det første møte ble holdt på Britannia Hotell den 21.januar 1903. Følgende møtte opp og var sjakkselskapets stiftere: Hjalmar Johsen,
Finn Sørensen, John Simonsen, H. Aasheim, Oscar Nilsen, Gunnar Aadnesen, H.R. Brenna, Ivar Lalum og Richardt Hervig..
John Simonsen ble valgt til Fredriksstad Schakselskaps første formann.

Den første kampen

På Schakselskapets første møte fikk styret i oppdrag å arbeide med kamper mot andre klubber. Det første møte ble kampen mot Trondheim Sjakkselkap, det var korrespondanse over to partier.Begge partiene endte remis.
Så de første spillerne viste seg også senere å være gode på de 64 ruter.

Klubbturneringen begynte

Den første klubbturneringen ble på begynt i september 1904. Det meldte seg 18 deltakere, men senere trakk fem spillere seg.
Turneringen ble ikke ferdigspilt,og det ble vedtatt at den skulle forsette senere.Turneringen fortsatte i 1905 og Fritz Wilberg vant og
ble dermed selskapets første klubbmester.
Fostret mange sterke spillere
 Erik Madsen ble den første kretsmester for Fredriksstad Schakselskap. Han begynte som aktiv i klubbturneringens klasse 3. i 1921-22 og vant samme året klassen. Allerede i 1923-24 ble Erik Madsen klubbmester. Madsen spilte i sin tid i landslagsklassen og representerte Norge bl.a. i sjakkolympiaden i Helsingfors i 1952.  Ved 60-års jubileet ble han utnevnt til æresmedlem for sin innsats for klubben.
 Erik Madsen var en allsidig kulturperson i byen, som skribent og med musikk som yrke og hobby  For sin kulturelle innsats har Erik Madsen  fått en gate oppkalt etter seg her i Fredrikstad..
Erik Madsen  er tilfeldigvis født samme dag som Schakselskapet ble stiftet  Det er altså på samme dag 100-årsdagen for hans fødsel!

Wilhelm Ramm var vel kanskje den aller sterkeste av dem alle. Ramm tok sitt første mesterskap i 1947, og i 1974, etter 27 år tok han sitt 12 mesterskap foran spillere som Per Ofstad og Eilert Pettersen. Det er en prestasjon som står sterkt i som Fredriksstad Schakselskaps historie. Også Wilhelm Ramm representerte Norge  i sjakkolympiaden i Helsingfors i 1952. Det viser styrken ved sjakklivet i Fredrikstad i 1950 åra!

Eilert Pettersen Fredriksstad SS var i 1950-70 årene blant Østfolds sterkeste spillere.
Pettersen kom fra Lahelle Sjakklubb, før han gikk over til Sjakklubben 64,.som senere slo seg sammen med Fredriksstad Schakselskap.
Fredriksstad Schakselskap og Sjakklubben 64   har til sammen 40 Østfoldmesterskap. Pettersen hadde av disse et titalls Østfoldmesterskap.
Eilert Pettersen har 10 klubbmesterskap i Fredriksstad Schakselskap.

Tangering av rekorden

Svein Bjørnland har store sjanser til å gå inn i Fredriksstad Schakselskaps historie med flest klubbmesterskap, han har allerede tangert Ramms klubbrekord med 12 klubbmesterskap,og er fortsatt aktiv toppspiller i Schakselskapet.

Mange har gjort en sterk innsats for Fredriksstad Schakselskap

Det er sikkert mange som kunne nevnes som foregangsmedlemmer i Schakselskapet, men disse har vært toneangivende:Her kan man ikke unngå å nevne:Leif Sørensen første formann etter sammenslutningen.
En av de mest markante personlighetene i Frederikstad-distriktets sjakkliv var Leif Sørensen.
Leif Sørensen hadde også en ledene posisjon i sjakklubben «64», som fra start og helt fram til avviklingen i 1960,  På styremøte 20 oktober 1959 tok Fredriksstad Schakselskaps formann Torstein Sørlie, opp tanken om sammenslutning mellom byens to sjakklubber. Det ble tatt kontakt, og 1. desember 1959 vedtok et medlemsmøte i Sjakklubben «64» at klubbene skulle sluttes sammen, og at navnet skulle være Fredriksstad Schakselskap. 15 desember samme år, ble det samme vedtatt i ekstraordinær generalforsamling i FSS. Sammenslutningen trådde i kraft 27. september 1960. Til formann ble Leif Sørensen enstemmig valgt.
Sørensen var også formann i Østfold Sjakkrets flere ganger, og han var med i Norges Sjakkforbunds forbundsstyre i flere år, bl.a. som viseformann.
På sjakkongressen i Bergen i 1967 ble han tildelt gullmerke for sin fremragende innsats for norsk sjakk.

30 år i styret

Jan Ludvigsen tok over etter Leif Sørensen den 24.sept.  i 1968 og har sittet ved roret i FSS i 16 år, som leder og som
senere har han hvert med i styret som sekretær i 14 år.For sin sterke innsats for FSS ble Jan tildelt  æresmedlem i  Fredriksstad Schakselskap
Jan er også æresmedlem i FSS og fra han startet som 12 åring har  han vært med på det meste når det gjelder sjakk.

En stor sjaktentusiast

Takket være den sittende leder, Bjørn Johansen, har  Fredriksstad Schakselskap påtatt seg det krevende jobben som å arrangere enn krevende landsturnering. Men Bjørn har solid erfaring: I 2001 med  Bjørn Johansen i spissen ble Fredriksstad Schakselskap tildelt arrangementet av Nordisk Sjakkmesterskap for Seniorer, det første som er blitt arrangert i Norge. Mesterskapet ble spilt på Hotel City. Og i ettertid ble det gitt mange tilbakemeldinger på et meget vellykket arrangement. Bjørn  har også stått i spissen for hele fire vellykkede Norgesmesterskap i hurtigsjakk.

Den femte landsturneringen.

Fredriksstad Schakselskap kan se tilbake på å ha arrangert 4 landsturneringer.
I 1933 med 48 deltagere,I 1948; med 96 deltagere,I 1953 med 108 deltagere,og i 1960 med 94 deltagere.
Sjakklivet i Fredrikstad har gått opp og ned, mens sjakkinteressen i Fredrikstad-distriktet var stor fra etter annen verdenskrig og mot slutten av 1970-åra, har  sjakken aldri vært større enn nå. Men tidene forandrer seg, også med sjakken. Internett har overtatt, enten man liker det eller ikke. Nå kan du på nettet sitte hjemme å spille lyn-sjakk med motstandere over hele verden.. Det samme gjelder interessen for landsturneringene. Det kan ventes påmelding fra 500 til over 600 deltakere til den femte landsturneringen i Fredrikstad.

Gratulerer med 100-års Jubileumet. Og lykke til i jubileumsåret !